вівторок, 28 січня 2020 р.

Голокост - лихо ХХ століття


27 січня у всьому світі відзначається День пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день в 1945 році було звільнено в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. У 2011 році Верховна Рада України прийняла рішення про щорічне відзначення цього дня на державному рівні в нашій країні.

Ці події сповнені стражданням, жахом, часто німим болем, але також і спробами істориків осягнути масштаби злодіянь. Основні персонажі подій – люди, які опинилися сам на сам із тоталітарним режимом, безпорадні ж перед ним маленькі статисти великої трагедії.

До уваги користувачів в Добропільській Центральній міській бібліотеці була представлена тематична полиця - реквієм «Голокост – лихо ХХ століття», в Білозерській бібліотеці-філії №2 була оформлена виставка-нагадування «Голокост шрам на серці людства». Виставки покликані нагадати про трагічну долю єврейського народу, який майже повністю було знищено під час нацистської окупації. Література та матеріали, які представлені на виставках розповідають про історію тих страшних років зі слів очевидців, про місця пам’яті та пов’язаних з ними постатей у контексті Голокосту.


За оцінками "Енциклопедії Голокосту" (видана музеєм Яд-Вашем), загинуло до 3 мільйонів польських євреїв, 1,2 мільйона радянських євреїв, з них 140 тисяч євреїв Литви і 70 тисяч євреїв Латвії.

За період з 1941 до 1945 року на українських землях загинуло близько 1,5 мільйона євреїв та понад 4 мільйона українців та представників інших національностей.

За весь час німецької окупації у Бабиному Яру було розстріляно 90–100 тисяч людей, з них десь 65–70 тисяч євреїв. У 1946 році на Нюрнберзькому процесі наводилася оцінка близько 100 тисяч осіб, згідно висновкам спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва.

Напередодні Дня пам’яті жертв Голокосту Білицька бібліотека-філія №4  запросила до читального залу на годину пам’яті «Свіча Голокосту не згасне» учнів 8 класу ЗОШ №10. Юлія Великоіваненко розповіла дітям про Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту та продемонструвала фільм «До дня пам’яті жертв Голокосту».


Голокост – це жах, біль, смерть. Він не повинен повторитися. Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому неповинних євреїв і представників інших меншин, про чоловіків, жінок і дітей, яких було знищено варварськими методами, і віддавати їм належну шану. Сьогодні необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб молоде покоління українців мало можливість формувати світогляд в умовах толерантності, миру, належного ставлення до полікультурних, загальнолюдських цінностей, поваги до всіх етнічних і релігійних груп.

Немає коментарів:

Дописати коментар