четвер, 23 січня 2020 р.

Що означає Соборність для України?

Щорічно 22 січня ми відзначаємо День Соборності України, починаючи з дня підписання в 1919 році Акта Злуки.

Якщо зазирнути в словник синонімів, то поряд зі словом «соборна» ми побачимо «єдина», «об’єднана», «монолітна». А що Соборність означає для України? Цим питанням задаються не лише історики, а й звичайні українці. Адже в ідеї соборності закладена основа збереження української державності та національної самосвідомості. У всі історичні віхи українці вірили і прагнули до створення єдиної, неподільної і самостійної країни.



З нагоди цієї пам’ятної дати в бібліотеках Добропільської міської ЦБС відбулась низка заходів. 17 січня працівники Білицької  бібліотеки-філії №4 провели урок державності «Тернистий шлях до Соборності», на якому були присутні учні 4–А класу ЗОШ №10. Протягом уроку пані Лариса провела дітей сторінками історії, починаючи з проголошення 22 січня 1918 року Української Народної Республіки, як самостійної незалежної держави. Завершила урок вікторина «Моя Україна – єдина і вільна». Діти не тільки активно відповідали на запитання, але й приймали участь в обговоренні подій минулого та сьогодення.


На урок «В єднанні сила і міць держави» , який відбувся 21 січня в Центральній міській бібліотеці, завітали учні 9 класу НВК 7. Бібліотекарки розповіли присутнім про історичні події тих років, про становлення і розвиток українського національного державотворення, про Акт Злуки, який спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежність. Школярі ознайомились з тематичною літературою, представленою на книжковій виставці «Соборна і Незалежна», приуроченій подіям 1919 року. Наостанок діти позмагались у вікторині, яка складалась з 4 раундів: історичного, географічного, мовно-літературного та українознавчого.


21 січня в Білозерській бібліотеці-філії №2 відбувся патріотичний квест «Збираємо Єдність по частинкам». Метою якого було: прищеплення любові до Батьківщини, рідної української мови, поширення знань з історії України, її традицій та звичаїв. Учасниками квесту стали вихованців старшої групи гуртка сценічної майстерності «Витівники» Білозерського ОКЦ. Методом жеребкування, було утворено дві команди «Жовті» та «Блакитні», які отримали завдання зібрати окремі частини карти України і об'єднати їх воєдино. Учасникам довелося розшифровувати вірші відомих українських поетів, відповідати на питання, що стосувались  історичних подій, національної кулінарії, українського спорту, згадувати політичних діячів, які стояли у витоків Соборність України.


23 січня в Новодонецькій бібліотеці-філії №3 для учнів молодших класів пройшла виховна година «Разом краще». Діти згадали історію виникнення свята та познайомилися з цікавими фактами про Україну.



Книжкова виставка «Україна - соборна держава» в Новодонецькій бібліотеці-філії №3 привернула увагу відвідувачів та змусила замислитись над історією нашої країни, сьогоденням та майбутнім українського народу. Користувачі  бібліотеки-філії №1 мали змогу переглянути матеріали, представлені на  книжково-ілюстративній виставці «Розквітай, моя ти Україно!».

 


Дивлячись на дітей, учасників бібліотечних заходів, отримуєш відповідь на питання: «Що означає Соборність для українців і України?». Соборна Україна – це кожен з нас і вся держава в цілому.

Немає коментарів:

Дописати коментар