понеділок, 26 листопада 2018 р.

Відзначення 85-ї річниці Голодомору в Україні

Голодомор – це жахливі сторінки історії українського народу, одна з найбільших історичних катастроф України.
Він спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці.
Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Така політика режиму – злочин проти людяності, який відповідає Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.
Визнання Голодомору 1932 –1933 років геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України “Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні”, ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року.
Всі бібліотеки-філії Добропільської централізованої бібліотечної системи долучилися до відзначення 85-ї річниці Голодомору в Україні.
Центральна міська бібліотека до цієї сумної дати відкрила виставку-реквієм «Схилімо голову в скорботі». На виставці у трьох розділах представлені документальні матеріали про страшні факти трагедії 1932 – 1933 років.



В бібліотеці філії № 1 до Дня пам’яті жертв Голодомору експонується виставка-спогад «Скорботна свічка пам'яті».
Одну з благословенніших земель, Україну, огорнули чорні крила Голодомору 1932 – 33 рр. Це страшна дата для кожного українця і страшні цифри втрат, що понесла наша країна внаслідок геноциду.
Документальні та художні матеріали, представлені на виставці, кричать про ті страшні часи. Кожен користувач бібліотеки, передивляючись книжки, має сльози на очах, бо то є такий біль, що не вщухне ще багато років.

Бібліотека-філія № 3 23 листопада напередодні  Дня пам’яті жертв Голодомору презентувала книжкову виставку «Голодний рік, як чорна птиця над краєм змореним літав».
Суть виставки полягала в тому, щоб детально розкрити причини і наслідки сталінського геноциду проти українського народу. На виставці представлено документальні книги та статті з періодичних видань минулих літ, спогади свідків тих жахливих подій, художньо-документальні книги. Книги, чорного кольору, на виставці були розташовані в формі хреста, тим самим символізуючи, який тяжких хрест пережила наша держава. Крім творів про голодомор 1932 – 1933 років, виставка доповнилася свічкою, скоринкою  хліба, колосками, чорною хустиною. Всі предмети відображали  глибину цих трагічних часів.
На презентацію виставки були запрошені учні 7 класу ЗОШ № 16 в кількості 12 чоловік. Коло виставки бібліотекарка ознайомила присутніх з книжковими виданнями, в яких міститься інформація про страшні роки голодомору в Україні, та з періодичними виданнями, також інформацією з тематичної теки, де зібраний матеріал минулих літ, який відображає свідчення та документи тих часів. Наприкінці присутнім було запропоновано запалити свічки пам’яті про всіх невинно загиблих та вшанувати пам’ять померлих хвилиною мовчання. Хвилина мовчання об’єднала  підлітків, ця хвилина була наповнена атмосферою скорботи та актом поминання. Діти пообіцяли підтримати акцію "Запали свічку" пам’яті  вдома 24 листопада о 16.00.


Запанувала тиша в Україні. Таку назву носить книжкова виставка у бібліотеці-філії № 4.  Увазі відвідувачів представлено цікаві матеріали, що свідчать про акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.
 

    23 листопада працівники та користувачі дитячої бібліотеки-філії № 5 згадували тих, хто страждав і помер під час великого Голодомору. В ці дні по всій Україні люди запалюють свічки, щоб згадати тих, кого забрали сталінські катівні та голодна смерть. Для відвідувачів бібліотеки було організовано урок пам’яті жертв голодомору «На вікні свічка догорала»..
Мета цього заходу – ознайомити користувачів із жахливими роками Голодомору в Україні, викликати співчуття до долі людей, які жили в ті тяжкі часи, виховувати прагнення зберігати в пам’яті історію рідного народу. Дуже вразило присутніх документальне відео про історію голодомору на Україні «Світ знав але мовчав», жахливі факти та фото з історичного музею у Покровську про голод на Донбасі.



До Дня пам’яті жертв голодоморів, в читальній залі бібліотеки-філії №2 24 листопада підготовлено інформаційний куточок «Трагічні уроки історії». На виставці представлені документальні книги, в яких міститься інформація про страшні роки голодомору в Україні, спогади і свідчення очевидців тих жахливих подій.

Немає коментарів:

Дописати коментар