понеділок, 22 лютого 2021 р.

Міжнародний день рідної мови

Рідна мова – та, яку людина засвоює з раннього дитинства без спеціального навчання; мова, якою вона мислить. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат тисячолітньої еволюції кожного  етносу. Нажаль, не всі представники старшого покоління є носіями рідної мови. Тому збереження мовних традицій, розвиток мови в майбутньому в більшості залежить від сьогоднішніх  школярів.

Яким чином плекати в дитині почуття національної гідності, виховувати любов до рідної мови, традицій, почуття поваги до «свого», бажання розмовляти українською? У формі гри процес навчання та виховання проходить непомітно й, навіть, цікаво. Саме тому юним користувачам бібліотекарі запропонували взяти участь в пізнавальних іграх.

З традиційними мовними завданнями й вікторинами пройшли літературна подорож «Моя велична українська мова» та мовограй «Буква до букви - виникло слово» у Вірівській й Світлівській сільських бібліотеках. Працівники Білицької міської бібліотеки підготували для учнів початкової школи квест «Українська мова – мудрості криниця», в якому діти проявили себе не лише мовознавцями, а й вправними дослідниками.

До Добропільської міської дитячої бібліотеки завітали учні 5-го класу, щоб перевірити свої знання у грі «Мовограй». Особливістю даного заходу є застосування сучасних гаджетів й інтерактивних форм. Залишаючись у звичному для себе цифровому середовищі, підлітки змагались за звання кращого мовознавця й володаря надшвидкої реакції. У тих, хто не потрапив на гру є можливість пройти всі завдання онлайн, треба лише завітати на блог бібліотеки Добрика.

Та головним скарбом бібліотеки залишається книга. Протягом місяця до уваги читачів були запропоновані книжкові виставки «Плекаймо нашу мову українську» в Центральній міській бібліотеці, «Мова моя - це душі джерело» в Ганнівській сільській бібліотеці, «О слово рідне! України слава!» у Світлівській сільській бібліотеці, «Живи, вкраїнське слово, процвітай!» у Святогорівській сільській бібліотеці, тематична полиця «Мова моя рідна – мова українська» у Вірівській сільській бібліотеці. 

  













Видання, експоновані на виставках допомагають краще опанувати рідну мову, знайомлять з творами класиків української літератури й сучасними  українськими бестселерами. Працівники Добропільської міської бібліотеки-філії №1 підготували віртуальний анотований список літератури «Буття книги», переглянути який можна на офіційному сайті книгозбірні.



Немає коментарів:

Дописати коментар