пʼятницю, 19 лютого 2021 р.

ДЕНЬ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

20 лютого наша держава відзначає річницю трагічних подій на Майдані. Найактивніші представники українського народу відстоювали право жити у вільній Україні. Люди різного віку, професій, віросповідань, з різних куточків України, в тому числі мешканці нашої громади, йшли під кулі снайперів, прикриваючись лише дерев’яними щитами, не за свої особисті інтереси, а за краще майбутнє для своїх дітей, своїх сімей, своєї держави. Вони – Герої, бо герой – це той, хто не шкодує себе заради інших. Ми всі в боргу перед цими людьми – і тими, хто вцілів, і тими, хто утворив Небесну Сотню.

Напередодні дня вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні працівники Центральної міської бібліотеки запросили учнів школи №7 на урок пам’яті «Зима, що нас змінила». В 2014 році сьогоднішні дев’ятикласники були замалими аби розуміти сутність Майдану. Але пізніше багато хто з них, відвідуючи Київ, побував на Інститутській, Хрещатику, майдані Незалежності – місцях де відбувались доленосні події в історії нашої держави. Діти ділились враженнями, висловлювали особисту думку та надію на те, що більше ніхто й ніколи не буде змушений сплачувати  за свободу вибору власним життям.


До акції «Ангели пам’яті», яка набула світових масштабів, доєднались Центральна та Святогорівська бібліотеки. Юні читачі виробили з паперу символічних білих янголяток на згадку про тих, хто віддав життя за мирну Україну. Ця акція своєрідний перегук людей, яким небайдужа доля нашої держави.

Працівники бібліотеки-філії №1 створили книжкову виставку-вшанування «Плине кача…», яка висвітлює страшні події в історії сучасної боротьби за незалежність України. Матеріали, розміщені на виставці, містять відомості про початок Майдану, його продовження уже у формі АТО, про визначних українців, які зробили внесок у розбудову нашої держави. Відомі сучасні письменники висвітлюють дану тему з позиції історії України та з власного досвіду пережитого.

Творчий підхід бібліотекарок дитячої книгозбірні змусить зацікавитись найвибагливішого читача. Кожен охочий може зануритись в події 7-річної давнини, гортаючи сторінки інтерактивної книги «Зима, що нас змінила». Книга надає можливість переглянути документальну хроніку Майдану, рекомендує до перегляду фільми, надає перелік видань, що висвітлюють події Революції Гідності, дає посилання на офіційні інтернет-ресурси.

Білицька міська бібліотека підготувала виставку-пам'ять «Небесна сотня: ціна свободи», на якій крім хроніки Революції Гідності представлена поезія та проза, створена безпосередніми учасниками Майдану.

У Ганнівській сільській бібліотеці оформлено книжкову виставку «За чисті душі, що злетіли в небо». Читачі мають змогу познайомитись з віршами і новелами Бориса Гуменюка, прозою Оксани Забужко, Марка Рудневича, Марії Матіос про історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами змінив Майдан.

Світлівська сільська бібліотека презентувала книжкову виставку «Я із Небесної Сотні». Один з розділів виставки розповідає про Героя України Володимира Наумова уродженця села Шевченко, який віддав своє життя за нову Україну.

Немає коментарів:

Дописати коментар