четвер, 11 квітня 2019 р.

Обласний семінар "Сучасна бібліотека - інформаційний, дозвіллєвий, освітній та соціальний центр громади"

10-11 квітня місто Добропілля стало місцем концентрації бібліотечних фахівці в Донеччини, а приводом для цього став обласний семінар-практикум «Сучасна бібліотека - інформаційний, дозвіллевий, освітній та соціальний центр громади», який проходив на базі Центральної міської бібліотеки та бібліотеки-філії №1. Понад 40 бібліотекарів з різних систем Донецької області завітали в Добропілля. 

Урочисте відкриття семінару відбулось за участі поважних гостей заступника міського голови Олексія Анатолійовича Галицького та головного спеціаліста відділу культури і туризму Ольги Геннадіївни Супрядкіної. Надихаючі слова директора Добропільської міської ЦБС Олени Віталіївни Ладченко налаштували присутніх на плідну роботу.


Протягом двох днів фахівці бібліотечної справи області досліджували роль бібліотек у формуванні соціокультурного та інформаційного простору міста, говорили про сучасний стан бібліотек, їх потенціал і можливості для розвитку та трансформації, практикувалися в освоєнні віртуального простору на користь бібліотеки, вивчали досвід впровадження бібліотечних інновацій. Креативність та інновації – це безпрограшні ставки на популяризаціїю бібліотечних послуг. В цьому учасники семінару пересвідчились на прикладах нововведень Добропільської міської ЦБС. 

Так абонемент Центральної міської бібліотеки перетворився в справжню творчу майстерню. Тут розгорнулась творча локація з опанування різних технік прикладного мистецтва. Працівники відділу обслуговування розповіли своїм колегами з різних куточків Донеччини про роботу інклюзивних клубів для дітей та молоді з інвалідністю. Ділились досвідом роботи з цією цільовою аудиторією, про форми роботи що використовуються, про техніки які опановували разом з відвідувачами. А для своїх гостей працівники відділу обслуговування Воронцова Вікторія, Діденко Людмила, Папето Ірина підготували три різних майстер-класи: з пластилінографії, малювання на воді фарбами «Ебру» та виготовляли поробки з фетру. Кожна група з дитячим захопленням поринала в творчий процес та раділа кінцевому результату. А взагалі, всі без виключення були приємно вражені атмосферою, яку створили бібліотечні працівники, та їх професіоналізмом.

В читальному залі гості семінару опановували он-лайн сервіси для презентації та популяризації бібліотечно-інформаційних продуктів. Віртуальні виставки, інтерактивні плакати, он-лайн вікторини та інфоргафіки дозволяють розширити коло користувачів бібліотеки, а для виготовлення цієї продукції існує безліч он-лайн ресурсів. Кожен з учасників мав змогу самостійно створити власний віртуальний продукт. Ольга Шуман – завідуюча МБВ та Марина Кіріллова – бібліотекар філії №2 м.Білозерське допомагали розібратися колегам з інструментами он-лайн сервісів. І якщо спочатку здавалося складно опанувати англомовні віртуальні інструменти, на практиці виявилося що все можливо. Тож, в найближчому майбутньому у віртуальному просторі бібліотечної Донеччини чекаємо на нові інтерактивні формати роботи з віртуальними користувачами, адже отриманні знання обов’язково потрібно закріпити на практиці.
Інтерактивна презентація "Віртуальні сервіси в бібліотеці" за ПОСИЛАННЯМ.

Представлення бібліотечних продуктів за допомогою анімаційних технік – це досить новий, продуктивний метод роботи і реклами. Учасники семінару мали змогу отримати знання і навички зі знімання анімацій. Бібліограф Тетяна Хоружий та методист Дар’я Черкашина розповіли про основні методики створення анімаційного продукту та поділилися досвідом використання мультиплікації в Центральній міській бібліотеці. 
Кожна група учасників з особливим захопленням та цікавістю знімала свою власну історію за вигаданим сюжетом. Наші колеги відчули тонкощі як процесу анімаційної зйомки, так і її монтажу. Також вони мали можливість пізнати тонкощі китайської каліграфії – злагоджено писали ієрогліфи і одночасно знімали процес у техніці стоп-моушн. Кожна з секцій підійшла до роботи індивідуально та незвично, проте такі різні історії надзвичайно органічно утворили одну анімацію «Дивна частина Азії – Китай». Тема китайської культури була обрана не випадково, адже 2019 рік проголошено роком Китаю в Україні. Учасники були вражені та вдячні за нові знання, але особливо приємно було обмінюватися з ними досвідом, адже найціннішою була взаємодія з аудиторією.


Сьогодні бібліотеки – це багатофункціональні заклади, публічні простори, простори громадської активності, бібліохаби, треті місця і як тільки ми не називаємо себе, щоб відповідати сучасним тенденціям. І це не просто назви і гучні слова – це місця в яких вирує життя, народжуються та втілюються ідеї. 

Другий день семінару проходив в бібліотеці-філії №1. Анна Сафонова та Іванна Бруцька розповіли про свій досвід модернізації бібліотеки у сучасний мультикультурний простір, в якому знайшлось місце для різних категорій користувачів. Школа комп’ютерної грамотності для людей поважного віку, молодіжний проект «ігротека», текстильна майстерня для прихильників рукоділля та еко-активістів, ініціатива «велнес-бібліо» для шанувальників здорового способу життя, програма «Казковий четвер» для виховання юних читачів та багато інших прикладів взаємодії бібліотеки і громади.
Однією з ефективних форм взаємодії – є проектна діяльність. Заключний модуль семінару проходив у форматі воркшопу, фасілітаторкою якого виступила заступник директора Добропільської міської ЦБС Ірина Козачук. Виконуючи інтерактивні завдання бібліотекарі тренувалися у плануванні проектів, формуванні цілей і завдань, розглянули різні моделі проекту, опановували процеси розподілу ресурсів та взаємодії з партнерами.
Ми трансформуємо наші простори, змінюємо форми роботи, шукаємо чогось нового, щоб бути комфортними і цікавими для наших користувачів. Всі ці зміни і перетворення можливі за умови співпраці, взаємодії і партнерства з неурядовими організаціями, ініціативними групами, владою, мешканцями громади. Дуже добре коли бібліотека з її працівниками не самотужки вирішує якісь завдання і проблеми, а стають частиною команди, де кожен учасник має певний ресурс і потенціал, коли об’єднуючись вони підсилюють один одного і мають більш потужний вплив. Наші постійні партнери Володимир Орос та Катерина Стороженко поділилися прикладами співпраці громадськості і бібліотеки, створення і реалізації спільних проектів та ініціатив.

Спілкування проходило в дружній і невимушеній атмосфері, жартома говорили про серйозні речі, будували плани на майбутнє та раділи можливості зібратися разом й обмінятися досвідом. 

Більше фото за посиланням в соцмережі Facebook #добро_бібліо_інформашка

Посилання на матеріали семінару ТУТ

Багато ФОТО за посиланням

Немає коментарів:

Дописати коментар