вівторок, 14 червня 2016 р.

Культурна карта Добропілля

Проект "Культурна карта Добропілля" започатковано ще в 2014 році. Результатом цієї роботи стало створення сувенірного буклету:

Зараз триває розробка в методико-бібліографічному відділі Добропільської міської ЦБС "Культурної мапи" за допомогою  сервісу  Google-карти. Приймаються пропозиції щодо вдосконалення культурної онлайн-карти: 


За останні кілька десятиліть збільшилася кількість соціологічних досліджень культури суспільства. Науковці сходяться в тому, що досліджуючи культуру суспільства, можна прогнозувати певні тенденції в економічній, політичній та інших сферах життя. Тому наукові центри, спонсорські та благодійні організації розвинених країн стали активно підтримувати різні дослідження, експерименти та проекти, які спрямовані на культурний сектор.

Одним із таких експериментів є метод культурного мапування. Його застосовували в ЮНЕСКО для охорони культурної різноманітності, щоб визначити матеріальні та нематеріальні культурні цінності в усьому світі. Метод почали використовувати як методологію або технологію для ідентифікації, опису, популяризації та відновлення культурних ресурсів та цінностей певної місцевості. 

У цьому методі насамперед відбувається ідентифікація організацій та осіб, важливих для культури міста, а також аналіз усіх наявних культурних ресурсів. Згодом визначаються потреби мешканців та відповідність пропозиції культурних закладів та подій, визначаються зв'язки і співпраця між організаціями та особами, відвідуваність заходів та установ. Насамкінець, формулюються завдання на майбутнє та подальші кроки.

Іншими словами, це процес, який допомагає виявити наявні культурні ресурси і розглянути можливості їхнього використання в найближчому майбутньому. Зрозуміло, що це процес довготривалий. Він не є самодостатній, тобто дає хороший результат разом із подальшими кроками і врахуванням отриманих результатів.

Ще простіше кажучи, культурне мапування – це експеримент, який дозволяє аналітично поглянути на стан культури міста. А вже потім треба вирішувати, що з цим робити і чи варто щось робити взагалі.

Немає коментарів:

Дописати коментар