понеділок, 21 лютого 2022 р.

Міжнародний день рідної мови

Сьогодні світова спільнота відзначає День рідної мови*. Це свято порушує питання важливості та самобутності кожної мови.

Яка мова є рідною для мешканців Донеччини? Донбас завжди був багатонаціональним та багатомовним. Щодня ми навіть не звертаємо уваги на мовне різнобарв'я, що нас оточує. Поряд з українською ми чуємо вірменську, поряд з російською – грузинську, німецьку, польську... І в цьому розмаїтті ми чудово орієнтуємось та розуміємо один одного. Насправді дуже важливо зберігати рідну мову. Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення.

Іноді виникає питання чи потрібно знати мову середовища, в якому ти живеш? На нашу думку: безумовно. Це й життєва необхідність, й повага до країни та її народу. Подібні проблеми здебільшого турбують дорослих. Кого не хвилює «мовне питання», так це дітей. Вони з легкістю запам’ятовують математичні терміни та вивчають український правопис. Тим паче якщо навчання проходить в ігровій формі.

Саме так, у форматі гри працівниці Бібліотеки Добрика запропонували юним мовознавцям застосувати власні знання та кмітливість й створили разом з дітьми справжнє свято рідної мови.


Спробуємо переконати закоренілих скептиків, що вивчення мови може бути легким і цікавим. 

Всім хто має бажання говорити, співати, писати, викладати, думати українською стане в пригоді щотижнева рубрика #вивчай_українську. Тож якщо ви хочете вдосконалити українську, прагнете збагатити словниковий запас, бажаєте позбутися суржику, шукаєте однодумців, слідкуйте за публікаціями на сторінці Бібліотеки Добропільської громади.
              

Зазвичай коли мова йде про навчання, на думку спадає полиця підручників з переліком нудних правил та завдань. Насправді на сьогодні видано багато посібників, словників, довідників, написаних легкою та зрозумілою мовою в форматі ілюстрованих уроків. Бібліотеки Добропільської МТГ підготували віртуальні та традиційні виставки «Наша мова калинова», «Рідна мова – дивна дивина!», «Рідна мова-чарівниця - душа народної криниці» й «Мова моя рідна – мова українська», які допоможуть детально ознайомитись з навчальними виданнями.


До уваги просунутих мовознавців онлайн-вікторина «Знаю українську» від Світлівської сільської бібліотеки та онлайн-ребус від Білицької міської бібліотеки.


І звісно найкращим способом збагачення словникового запасу є читання. А Добропільським бібліотекам є що запропонувати: твори сучасних українських авторів та гарні переклади кращих зразків світової літератури в різних жанрах, від романтичних новел до популярних сьогодні новинок нон-фікшн. Щоб бути в курсі слідкуйте за рубрикою #радимо_почитати на сторінці Бібліотеки Добропільської громади.



*26 жовтня 1999 на Генеральній конференції ЮНЕСКО було оголошено про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності. Для цього було засноване міжнародне свято, що відзначається 21 лютого. Датою свята обрали день протестів у Бангладеші 1952, коли влада жорстоко придушила акцію проти заборони бенгальської мови в країні. З 2000 року День рідної мови щорічно відзначають в Україні.


Немає коментарів:

Дописати коментар