середу, 13 листопада 2019 р.

Свято української мови в бібліотеках Добропілля

Якою мовою має розмовляти кожен українець? Звісно ж, українською! З кожним роком свідомо україномовних стає все більше, навіть в російськомовних регіонах нашої країни. День української писемності та мови, який щороку святкуємо 9 листопада – гарний привід згадати хто ми.

Це свято припадає на день вшанування преподобного Нестора-літописця. Адже дослідники вважають, що саме з його праці починається писемна українська мова. Колись навіть дітей віддавали до школи саме у цей день, після служби у церкві, де молились та просили у Нестора-літописця аби благословив майбутніх учнів.

Вже стало традицією в листопаді проводити заходи, присвячені Дню української  писемності та мови. Так в читальному залі Центральної міської бібліотеки експонується книжкова виставка «У ріднім слові цілий світ», а бібліотека-філія № 2 підготувала виставку-пошану «О слово рідне! Пращура молитва». На виставці представлені видання з історії виникнення української писемності та мови, енциклопедії, довідники з українського слововживання, різноманітні словники. Особливе місце відведено народній мудрості, кмітливості та гумору.



Не обійшлось і без змагань. 7 листопада бібліотекарі Добропільської ЦМБ завітали до учнів 6 класу НВК № 7 на літературний урок «З рідним словом міцніє держава», присвячений Дню української писемності та мови. Учні мали змогу продемонструвати свої знання, взявши участь у конкурсах: «Мовознавці», «Словограй», «Словникар».

Працівники Білицької бібліотеки-філії № 4 завітали із  заходом  «Мовні стежини для дитини» до учнів 6 класу ЗОШ № 9. Бібліотекарі  розповіли дітям про витоки української писемності, значення  мови в житті людини, почесне місце української мови серед інших мов світу.


13 листопада працівниками Новодонецької бібліотеки-філії № 3 у співпраці зі шкільною бібліотекою ЗОШ № 17 для учнів 5 класу було проведено мовознавчий квест «У царстві рідної мови»


Бібліограф Тетяна Хоружий підготувала вебліографічний посібник «Серце наше мова». У ньому зібрані корисні посилання на електронні ресурси, за допомогою яких можна перевіряти свої текстові роботи на помилки, вивчати нові слова для спілкування українською мовою, підбирати синоніми, тим самим збагачуючи свій словниковий запас.

Немає коментарів:

Дописати коментар