вівторок, 5 листопада 2019 р.

Літературно-мистецький фестиваль "Кальміюс" в Добропіллі

Фестиваль «Кальміюс» народився у 2016 році і став справжнім святом мистецтва та літератури. За три попередні роки понад 150 митців з усієї України та Європи приїхали на Донеччину. Фестивальні заходи відвідало близько дванадцяти тисяч жителів регіону. «Кальміюс» зібрав найширше представництво митців і літераторів з усієї України та став упізнаваним регіональним мистецьким брендом Донеччини.
Це дійсно подія регіонального значення. «Кальміюс» -  це найкращий спосіб популяризації сучасного українського мистецтва та літератури серед жителів Сходу, це спосіб формування сучасної української культури, як частини світової культури.
Цього року місто Добропілля стало частиною 4-го літературно-мистецького  фестивалю «Кальміюс». Фестиваль охопив своїми культурними подіями шість міст регіону - Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Покровськ, Костянтинівка та Добропілля. Впродовж тижня в рамках фестивалю триватимуть презентації книг, літературні зустрічі та виступи музикантів, кіноперегляди та вистави.
4 листопада в Центральній міській бібліотеці та в дитячій бібліотеці-філії №5 в рамках фестивалю пройшли літературні зустрічі з сучасними українськими письменниками та поетами.


До нас завітали:
Сергій Пантюк – поет, письменник, журналіст, громадський діяч і видавець. Член Національної спілки журналістів України (від 1993). Член Національної спілки письменників України (від 1997), її секретар (від 2011). Автор чисельних публікацій, поетичних збірок та романів. Сергій Дмитрович – це митець, який знаходиться в постійному пошуку нових форм, харизматичний, закоханий в літературу і вибагливий до себе. Водночас він дуже близький до свого читача, відвертий та щирий. Мабуть, саме тому спілкування вийшло дуже жвавим та по родинному теплим.


Євгенія Пірог - письменниця і громадська діячка, авторка і кураторка Всеукраїнської ініціативи «Додай читання» - волонтерського руху, що популяризує читання серед дітей. Цього дня Казкарка Джінні (творчий псевдонім письменниці) спілкувалась з дітками, серед яких були і  вихованці Центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю. І приїхала вона разом зі своїми помічниками: сороконіжками, що несуть дітям книжки, совою та балакучим шпаком. Казкові герої грали, читали, малювали, бешкетували разом з дітьми.


Кирило Курочка – 14-річний письменник, автор книги в стилі фентезі «Потойбіус». На зустріч з юним письменником завітали представники студії "Рожевий слон" та учні з 19-ої школи. Кирило презентував свою книгу, яку видав за допомогою телеканалу 1+1, та з якоюсь особливою теплотою розповів про те як він став справжнім письменником. Основним меседжем промови Кирила було те, що потрібно мріяти, вірити в себе, обирати те, що тобі насправді подобається робити і йти вперед. Мама Кирила, Анастасія Юріївна, своїм прикладом надихає інших батьків бути справжньою опорою для своїх дітей.


Під час творчих зустрічей автори ділились з гостями заходу своєю творчістю, цікавими історіями з їх життя, відповідали на питання шанувальників сучасної української літератури. І, звісно ж, були подарунки від письменників. Наразі мешканці Добропілля мають змогу почитати твори авторів, з якими знайомі особисто.

Більше фото дивіться тут.

Фестиваль проводиться завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні»
А також За підтримки ІСАР "Єднання" завдяки фінансуванню Фонду Ч. С. Мотта, Управління культури і туризму ДонОДА та Добропільської міської ради.
Організатори фестивалю - КМГО "Фонд розвитку громади".
Партнери фестивалю PEN Ukraine Lviv City of Literature.
Медіа підтримка – UA: Донбас та Українське радіо «Пульс».

Немає коментарів:

Дописати коментар