четвер, 14 грудня 2017 р.

Семінар бібліотекарів шкільних бібліотек

14 грудня в школі-інтернат відбувся семінар практикум шкільних бібліотекарів за темою "Віртуальні виставки, як механізм популяризації активної читацької діяльності", на який було запрошено і фахівців Добропільської міської ЦБС - Козачук Ірину та мене - Шуман Ольгу. Відповідальна за організацію та проведення семінару стала бібліотекар школи-інтернату Папето Ірина Олександрівна. Координувала хід семінару методист бібліотечних фондів Василенко Тетяна Анатоліївна.
Зустріч відкрила заступник директора з НВР Сищенко Маргарита Володимирівна. З представлення роботи шкільної бібліотеки. Нам, як працівникам публічної бібліотеки, деякі аспекти роботи шкільної бібліотеки зрозумілі, а взагалі цікаво було спостерігати як працюють фахівці іншого відомства, з якими проблемами стикаються, якими шляхами намагаються їх вирішувати. 
   
Продовжила семінар Ірина Олександрівна Папето з основною темою семінару, вона ознайомила присутніх з поняттям - віртуальна виставка, розповіла про структуру її складання. На мій погляд, важливим був блок з переліком і коротким описом сервісів за допомогою яких можна створювати віртуальні виставки та популяризувати їх в мережі.
Моєю задачею було навчити бібліотекарів  створену віртуальну виставку "залити" у віртуальне середовище, за допомогою сервісу SlideShare. Зацікавив колег і сервіс Тhinglink. Підвели підсумок, що це творча і дуже цікава робота, яка потребує вивчення і певного досвіду. Я задоволена, бо відчувалося, що бібліотекарі налаштовані використовувати отримані знання.
Ірина Олександрівна Козачук познайомила з проектом "Картування громад", а потім  в цікавій формі за допомогою методики Уолта Діснея допомогла бібліотекарям виявити потенціал шкільних бібліотек, описати мрії щодо розвитку закладів, розробити плани дій та проаналізувати ризики. Цей метод допомагає систематизувати свої бажання, побачити шляхи втілення мрій у життя та налагодити конструктивний діалог зацікавленим сторонами.
Ірина Олександрівна Папето представила метод шести капелюх. Це був такий міні-треніг, де бібліотекарі на практиці використали конструктивну дискусію, де різні точки зору і підходи не стикалися, а співіснували на прикладі слова "віртуальність". Це неповторний досвід, який можна використовувати за будь якою темою.
Нам дуже сподобалася тепла, невимушена атмосфера спілкування з колегами, ми поверталися до себе "до дому"в центральну бібліотеку, заряджені позитивним спілкуванням і натхненням щодо майбутніх спільних заходів. Дякуємо, колеги, за  цей досвід.

1 коментар:

  1. Дякуємо за корисну інформацію, яку ви представили в ході семінару. Сподіваємося на подальшу співпрацю.

    ВідповістиВидалити